De belevenissen van Marius de Schaar in 2014

uit 2014 tot 2014 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

00 Tomatensoep

2014

Hond proeft alvast van tomatensoep. Er mag nog wel wat peper in.

01 Poes en Champagne

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 1-2014 ‘Poes en Champagne’ Uit gewoonte begint het jaar met bubbeltjesdrank, waarmee vrolijk getoast wordt en de beste wensen wensend flink gemorst. Dan moet er toch ook een slok genomen worden. Er zijn smakelijker vochten wordt dan vastgesteld en handig wordt het halflege glas naar de tafel gemoffeld om zich toch weer te wijden aan een oliebol. Gelukkig is er een pluizige vriend die met de restjes wel raad weet.  

02 Foe Yong Hai met extra kip

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2-2014 Foe Yong Hai met extra kip   Alles in de wereld is toch weer relatief, zo op de vrijdag wachtend op de Chinees. Generaties wijsgeren pijnigden hun hersens over de vraag wat er eerder was de kip of het ei. Maar wat als ze tegelijkertijd op de tafel staan? Terwijl de kip zich ongetwijfeld veel meer heeft bezig gehouden met de vraag: wat doet die de kom daar en die tomaat, waarom brandt daar een vuur, waarom komt iemand naar met toe met een gevaarlijk mes?

03 Brievenbus

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR, week 3-2014: ‘Brievenbus’ Een oude wet luidt dat wat goed en goedkoop is als gevolg van vernieuwing verwordt tot iets wat slecht en duur is. Neem die trots van weleer eens: de oude tante Pos. Naast postzegels die meer kosten dan de brief zelf, wordt de bus nu minder en vooral ook eerder gelicht. Waarom? Misschien ligt het aan het recent aangenomen gevederde personeel dat wel weinig loon vraagt, maar tijdig op de til moet zijn.

04 Zonnebril

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 4-2013 Zonnebril Opeens wordt het toch nog koud en gaat het sneeuwen, de lucht is grijs en de lucht is grauw. Hoe kom je dan zo snel nog op een warme tropische bestemming terwijl de portemonnee nog kreunt van de decembermaand? Het internet is geduldig, er is kennelijk een licht dat nooit uitgaat; een zonnebril op en we zijn er helemaal klaar voor.

05 Cold Feet

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 5-2014 ‘Cold feet’ Waarom is het niet zo’n goed idee om hartje winter je badkamer te laten verbouwen? Dat ontdek je ’s avonds na een dag hard werken en dan lekker even onder de douche! Oh, nee, toch niet: op het kille zeil van de keuken in een teiltje. Brrr….

06 De Zanger

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 6-2014 ‘De Zanger’ Februari is nog altijd winter. Zo leuk is het leven niet, doch in de kale bomen denken de gevederde vrienden daar al heel anders over. Ze zingen alsof het gras twee kontjes hoog is. Kom, kom nog even wachten! Ik heb niet voor niets een warme jas gekocht.

07 Takken zagen

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 7-2014 ‘Takken zagen’ Februari is de snoeimaand bij uitstek. De sappen van onze groene broeders zijn nog niet op gang, het wil nog vriezen,  een maandje later dan is het lente. Dus ik kon de boom in. Hoewel het tien graden was en zonnig zette ik voor het wintergevoel een mutsje op, koos een dikke tak uit en begon met zagen…

08 Fietspomp

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 8 ‘Fietspomp’ De winter is maar af verklaard, als zelfs al de krokussen boven de grond staan, kan het niet veel meer worden. Goed weer om het oude stalen ros uit de schuur te halen voor een gezonde fietstocht, maar eerst de banden voorzien van wat wind en  hoe harder hoe beter….

09 Muisarbeid

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 9-2014 ‘Muisarbeid’ Muizen en mannen. Eens bestond er eerlijke handarbeid, sjouwen, sjorren, tillen en vloeken. Wat is werken heden ten dage nog? Hoe moet ik mijn kroost uitleggen: ik heb hard gewerkt: ik heb acht uur lang het scrolwieltje van de muis bediend en koffie gedronken…

10 Hond ondergraaft narcis

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 10-2014 ‘Hond ondergraaft Narcis’ Het gaat allemaal weer veel te snel in de wereld, een oude man van veertig kan dit allemaal niet bijhouden. Nog amper een ijsmuts gekocht, want je weet maar nooit staan opeens de narcissen al te bloeien. Nee dat kan niet, gelukkig weet de trouwe viervoeter daar wel raad mee.

11 Afwaskwast

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 11-2014 ‘Afwaskwast’ Zo nu en dan komen er nieuwe dingen in mijn leven, zoals deze week een afwaskwast. Gek genoeg een artikel waar ik me maar weinig aan kan hechten hoewel ik hem toch dagelijks vast heb. Hier hangt hij wat te druipen na een eerste geslaagde vaat.

12 Binnenkant

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 12-2014 ‘De binnenkant’ Och wat wordt er toch weer vaak op uiterlijkheden gelet: zij is te wit, hij is te zwart, haar stom, lelijke neus, grote oren, diepzinnige ogen, verleidelijke mond, krachtdadige kin, leuke kleren, stomme kleren. Nee, de ware mens zit van binnen, en van binnen zijn we allemaal gelijk!

13 Geregend

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 13-2014 ‘Geregend’ ‘Een mooi droog voorjaar’, vond ik. ‘Het heeft anders nogal geregend vorige week’, bracht zij daartegenin. ‘Ach, een enkel spatje’, zei ik. ‘O, ja?’, antwoordde zij en gunde mij een blik op het grasveldje achter haar huis….

14 Envelop

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 14-2014 ‘Envelop’ Het komt steeds zeldener voor: een gesloten couvert op de mat. Zelfs de reclamefolders lopen terug. Wat zal er toch weer inzitten? Altijd weer een verrassing, behalve als er op staat: ‘maak snel open’. Braaf doe ik dat dan en lees hoe bekende Nederlanders willen dat ik rijk word. Heel aardig van ze, maar waarom moet het openmaken telkens zo snel?

15 E.H.B.O.

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 15-2014 ‘E.H.B.O.’ Men vraagt mij wel eens: ‘Gaat het wel eens mis met dat knippen en zo’n scherp schaartje? ‘Waarop ik dan vrolijk roep: Nee, hoor dat gaat altijd goed!’ Tot juist op dat moment... Wat doet men zoal met een bloedende vinger? Een instructieknipwerk van voor en na het letsel.

16 Wortels

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 16-2014 ‘Wortels’ Pasen komt weer naderbij het feest, waarin eieren en hazen tegenwoordig een hoofdrol spelen. En wat eten hazen graag? Juist: worteltjes. Dus geheel in paasstemming hield mijn echtgenote zo’n stevige winterpeen bij haar wang en verklaarde lachend: ‘Raad eens wat ik vanavond eet!’

17 Olijf en Poes

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 17-2014 ‘Olijfolie’ Zo warm is het toch nog nooit geweest in april! De klimaatsverandering is een feit. Een voordeel is wel dat nu zonder problemen in ons land olijfbomen kunnen groeien, die weer olijven en daaruit weer olie produceren, die weer reuzegezond is, zodat we op deze verdorde planeet nog wel heel lang kunnen leven. Ik heb alvast drie planten gekocht en poes wil graag een olijfje meepikken.

18 Kom op boompje, je kunt het!

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 18 – 2014 ‘Kom op boompje, je kunt het!’ Niet zelden hoort men beweren dat het leven zo snel gaat en meer nog steeds sneller. Dat heeft zijn voordelen. Je hoeft immers minder te wachten. In praktijk valt dat tegen. Zoals blijkt in de tuin; vruchten groeien nog net zo langzaam aan de boom als 10.000 jaar geleden. Je kunt de boom aansporen - of coachen zoals dat heden wel heet -  tot je blauw ziet, de oogstmanden al aan zijn wortels zetten, er zal toch een zomer moeten worden verbeid.

19 Plop

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 19 – 2014 ‘Plop’ Er zijn dingen die er altijd blijven, wat je ook probeert. Zoals de afwas. Sop en borstel die traag langs eindeloze borden gaan, hoogopgestapelde kopjes die nog op het aanrecht staan… Tot het heerlijke moment dat de stop eruit mag, één druppeltje nog tevergeefs weerstand biedt.

20 Blaffen tegen de Maan

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 20 – 2014 ‘Blaffen tegen de Maan’ Tradities verdwijnen en niet alleen in de mensenwereld. Van de week was het weer eens volle maan. Dan loop je met je viervoeter buiten en zegt ‘Toe maar jongen, daar is de maan ga maar even los’, waarop bruine kijkers je vragend aanstaren: ‘Ja,  volle maan en wat dan?’

21 Vissers

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 21 – 2014 ‘Vissers’ Kanalen, rivieren, sloten, vlieten en  diepen. Ons land is een vergaarbak aan nattigheid. Sommigen vinden dat voordelig. Zo op een zonnige dag zitten daar aan de waterkant doorgaans zwijgend zij aan zij mannen met hengels. Heel soms zeggen ze toch wat: ‘Heb jij al beet?’

22 Borstelpoes

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 22-2014 ‘Borstelpoes’ Het zoete leven van de zomer dient zich aan. De bomen zitten vol in blad en de poezen vol in rui. Overal in huis stuift kattewol. Tijd dus om eens goed te borstelen, maar dat valt niet mee met een wezen dat gemaakt is van elastiek, behalve hier op het plaatje, daar blijft hij braaf zitten.

23 Kikker

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 23-2014 ‘De Kikker’ Het gras twee kontjes hoog, de grond dampt, juni en van de sloot klinken citaten uit Aristophanes’ toneelstuk over het puitengeslacht, vers 225: ‘Brekekex koax koax’, nog even fris als 24 eeuwen geleden. Eéntje lijkt echter zijn tekst kwijt te zijn….

24 Klaproos

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 24-2014 ‘Klaproos’ Het gras houdt van sjieke kleren en gaat er slordig mee om. Opeens staan er in het groen de felrode tere blaadjes van de klaprozen, maar voor hoe kort slechts! Ach, we leven nu, laat de klaprozen bloeien, zelfs de veldmuis lijkt te glimlachen!

25 Troost

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 25-2014 ‘Troost’ Oranje laat de leeuw weer juichen. Wat zaten wij weer gebroederlijk zij aan zij met toeter, pruik en hamster! En toch onze vreugde en winst, is precies aan de andere kant van de aardbol het tegendeel. Daar troost een eenzame kangoeroemoeder haar jong, met uitzicht op een uitgerolde voetbal.

26 De laatste kers

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 26-2014 ‘De laatste kers’ Een eigen moestuintje is aangenaam en nuttig. Zo floreert de sla om het slakkenras te voeden, de bloemkool bekomt de rupsen, maar het ooft dat is voor de tuinier, toch? Zoals van die sappige zoete kersen. Een maand lang hingen ze verwachtingsvol aan de boom tot….

27 Leeuw en bal

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 27-2014 ‘Leeuw en bal’ Telkens als ik de afgelopen dagen een stukje gras zie, het hoeft maar tussen de tegels te zijn, lijkt het wel of ik dan ook meteen een bal en een leeuw zie. Doch het verleden leert…maar als het met de huidige niet lukt, de volgende generatie ligt al te wachten op het witte rond!

28 IJsje

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 28-2014 ‘IJsje’ Och, och, wat is het heet, uit beide mijner oksels druipt het zweet! Een beetje verkoeling mag wel. Daar is de ijskraam. - Een ijsje! Nu! - Hoeveel bolletjes? – Twee – Drie is in verhouding goedkoper, mevrouw – Toe dan maar drie. Of weet je wat doe maar twaalf!

29 Plok plok

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 29-2014 ‘Plok plok’ Zon, zomer, sport. Het oog op de wereld toont voetbal, tennis en zwetende wielrenners. In het plantsoen klinkt een gedurig plok-plok. Wat zou dat dat zijn? Ach, ja de nieuwe generatie basketballers, vrolijke jongens, boomlang en lachend, of ik ook een balletje werpen wil? Nou… dat is denk ik niet zo goed voor mijn ego.

30 Schuitje varen

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 30-2014 ‘Schuitje varen’ Als het droog en heet is, de hondsdagen aangebroken, is watervermaak uiterst aanlokkelijk. Waarom lopen als je ook over het kanaal kan roeien? Dan moet je het natuurlijk wel eens zijn welke kant je op wil, anders kom je nergens, behalve in een conflict. Daar wordt zelfs die hond niet vrolijk van.

31 Het dopje

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 31-2014 ‘Het dopje’ Eten is een genoeglijke zaak, maar heeft wel gevolgen. Na al het lekkers is het verstandig de tanden te schrobben zodat ze voor een volgend maal weer stralend paraat staan. Dus minimaal twee keer daags poetsen. Even met tegenzin, maar dan: het resultaat mag er zijn. Na zoveel werk is het natuurlijk wel heel veel moeite om het dopje nog terug te doen op de tube...

32 Brugwachten

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 32-2014 ‘Brugwachten’ Het is volop bootjesseizoen. Hoe heerlijk traag kabbelt zo’n doerak over het kanaal. Aan de oever is het genieten meestal minder, gewoonlijk wil je naar de overkant, maar nee dan staat de brug weer open en ernaast een lachende oude man vol met tattoes die de rol van brugwachter heeft. Het kan ook anders: als er zo’n brugwachtster staat, kan de brug niet lang genoeg open blijven!

33 Supermarkt

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 33-2014 ‘Supermarkt’ Zaterdag, supermarkt. Ik heb natuurlijk de verkeerde rij gekozen. Voor mij blokkerende pinpassen, blerende kinderen, klagende bejaarden en studenten die toevallig nog iets vergeten zijn. Mijn gezichtsuitdrukking heb ik daarom maar even weggelaten, want  dan sta ik daar met alleen een potje pindakaas.  Okee de andere tachtig artikelen heb ik niet afgebeeld, maar toch…

34 Nat

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 34-2014 ‘Nat’ Hoewel boven de wolken de zon altijd schijnt, is dat beneden maar bij vlagen te merken. Vooral als je naar je werk moet - dan heb je al zo’n zin - druilt, miezert en regent het. Och, och, wat is het nat! Het kan altijd nog erger: neem eens die goudvis in zijn bak op de vensterbank. Daar is het altijd nat. Misschien kijkt hij daarom zo moeilijk….

35 Glazenwasser

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 35 – 2014: ‘Glazenwasser’ De dag begint gewoonlijk onder de lakens met een krijsende wekkerradio op het nachtkastje. Door de gordijnen sijpelt het zonlicht. Goed dan, tijd om de ochtend te begroeten. Opstaan, geeuwen, het gordijn open en kreunen: ‘kom maar dag’. Echter opeens staat er iets anders voor je neus dat roept: ‘Zo meneer, ook eens uit bed?’

36 Vliegen

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 36-2014 ‘Vliegen’ Het is een vreemde nog onverklaarde natuurwet dat wanneer de montere mens beslist eindelijk de verfklus aan het kaal geworden houtwerk aan de woning aan te vatten, reeds bij de eerste streek dampende lak, zespotigen zich geroepen voelen om  daarin massaal zelfmoord te plegen. Toch hoor je zelden: “Goh, en welke kleur heb je geschilderd?’ ‘Nou, geel met vliegen….’

37 Het eerste blad

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 37-2014 ‘Het eerste blad’ De sterren neigen richting de Weegschaal, daarmee is de zomer uit. Doch het zonnetje schijnt en de dag is nog lang. Sommige bomen echter geven nu al op! Dat is toch een teken aan de wand, of beter, op het terras zo’n eerste blad. Zelfs poes weet niet wat ze ermee aan moet….

38 Het huis van de overburen

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 38 ‘Het huis van de overburen’ Wat zo mooi is aan weer thuis zijn, is de mogelijkheid de overburen te bespieden, gewoon voor het raam, verscholen achter een plant of door een kier in het gordijn. Wat zijn ze nu weer aan het doen? De auto staat er, dus ze zijn ook thuis! Maar….zie ik daar iemand verdekt voor het raam staan, nee toch?

39 Bij de supermarkt

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 39-2014 ‘Bij de supermarkt’ Vrijdagochtend en boodschappen. Wie is er niet vrij in dit land, vraag je je af bij de supermarkt aangekomen. Nou in ieder geval één wezen niet. Een trouw viervoetertje dat hartverscheurend zit te treuren vastgebonden aan het fietsenrek terwijl zijn baasje binnen is om hondenbrokken te veroveren. En dan denkt hij dat hij heel slecht af! Gelukkig blijft hem het leed van achter een kar lopen door smalle paden naar een kassa bespaard.

40 Te laat

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 40-2014 ‘Te laat’ Iets willen en het niet krijgen dat overkomt elke levende ziel in dit aards tranendal, maar hoe groot is de kwelling dat hetgeen wat je wilt onder handbereik staat, je kunt het bijna aanraken, echter…. Als mens kijk je dan gewoon lekker de andere kant op, maar het plantje op de vensterbank pal naast de gieter heeft geen ogen. Het slokje water komt misschien nu wat aan de late kant….

41 Komt er nog wat van

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 41-2014 ‘Komt er nog wat van’ Eén worden met het moment. Ja, dat kan, maar meestal is dat toch minder leuk. Dan sta je te wachten in de gang. Het ‘te laat’ dreigt. Turen op je polshorloge helpt niet leert de ervaring  en toch blijven doen. Wat lijkt zo’n nietig klokje dan groot, wat gaan die wijzers toch traag, bijna net zo langzaam als…. .

42 Bloembollen poten

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 42-2014: ‘Bloembollen poten’ De tuin dampt nog wat na van de zomer, zo laat nog in oktober, doch binnenkort zal het minder worden. De winter zal echt gaan komen, maar daarna …..weer een veelbelovend voorjaar. Dus lekker op de zaken vooruit lopen en nu bloembollen potten. Bij deze de ‘Galanthus flore pleno’ en met drie handen ben je zo klaar.

43 Veter los

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 43-2014 ‘Veter los’ Met stilzitten kom je nergens en alleen maar aan. Dus zo nu en dan een frisse neus, de schaar los, het papier weg en naar buiten, waar een grijs tegelpad wacht om je in stapjes van 30 x 30 cm overal mee naar toe te nemen, bijvoorbeeld het blokje om. Ja, wandelen is gezond, maar let op je schoenen, want met je veter los, lig je zo op de grond.

44 Webwinkel

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 44-2014 ‘Webwinkel’ De herfst is de tijd van paddestoelen, kastanjes en natuurlijk spinnen. Veel mensen zijn er een beetje bang voor en waarom nou toch? Zo’n vriendelijk mondje waarmee zij haar slachtoffertjes uitzuigt, haar vier betoverende ogen, haar acht ranke ledematen. Is dat niet mooi? Onbewogen hangt zij zo graag op de kop aan haar kunstige draden, net zo lang tot een zespotertje zich in haar webwinkel meldt…

45 Medicijn

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 45-2014 ‘Medicijn’ Opeens voel ik mijn keel, ik kuch onverhoeds, mijn voorhoofd gloeit en ja het is weer zover: verkouden. Snif en rochel en sloom uitzitten. Wat zullen we eens als medicijn tot ons nemen: Beerenburg of Pleegzusterbloedwijn? Met zo’n aardige verpleegster is de keus snel gemaakt en zeker als het er vier zijn.

46 Sint Maarten

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 46-2014 ‘Sint Maarten’ Ja, elf november was de dag dat ik lampionnen en kinderknuistjes zag en wat verderop onder de lantaarnpaal een stel vaders en moeders. Hoe begon dat moois allemaal: eeuwen geleden toen Martinus, toen nog geen Sint, zijn mantel deelde met een bedelaar. Een vreemd verhaal? Nee hoor, bijgeleverde prent laat duidelijk zien dat die Romeinse mantels onhandig groot waren, voor je het wist had je hem allebei aan. Iets dat St. Maarten op de maandag wel eens overkwam…

47 Koffie en koek

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 47-2014 ‘Koffie met koek’ Het was weer tijd voor koffie. Dat klinkt zo gewoon, maar is toch elke dag weer drie keer bijzonder. Het bruine vocht is altijd uiterst welkom en op één been kun je niet gaan. Dus nog een kopje! Wat zou ik zonder zijn? En nog erger, wat zou ik zijn zonder de hompen ontbijtkoek die erbij genuttigd worden? Bij deze daarom; de koek echter zonder halvarine en kaas die ik er gewoonlijk wel opdoe, voor de lijn en omdat niet iedereen dat lekker vindt.

48 Kat in de zak

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 48-2014 ‘Kat in de zak’ Het heerlijk avondje nadert met rasse schreden. Het dichtpotlood wordt al geslepen. De schoenen gezet, getrappel op het dak. De goedheiligman en zijn knecht kunnen los. Wat komt er dit jaar allemaal uit de grote zak? Kaatseballen, pop, jurk. Maar hoe gaat het eigenlijk als Sint een kat in de zak heeft gekocht?

49 Zingen bij de boom

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 49-2014 ‘Zingen bij de boom’ Sinterklaas heeft zijn hielen nog niet gelicht of er worden allerhande kerstartikelen en Nordmannen aangesleept. Waar is de doos met kerstballen gebleven? Dan voorlopig alleen de piek. ‘Oh Denneboom…’ wordt aangeheven, maar hoe ging dat weer verder? Oefenen dus op die vertrouwde kerstliederen bij het kamerpinetum. Eén kritische luisteraar is er al.

50 Schoenen poetsen

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 50-2014 ‘Schoenen poetsen’ Er zijn van die klusjes die je eindeloos uitstelt. Het leven biedt immers meer dan saaie sleur en nare karweitjes. Maar soms moet het toch. Toen ik van de week spontaan een euro kreeg voor het slaaphuis keek ik eens goed naar mijn schoenen: ja, het was echt tijd geworden om ze te poetsen.

51 Hijg, puf, steun

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 51-2014 ‘Hijg, puf, steun’ De kerst en de kilo’s komen er allebei weer aan. Het eerste is elk jaar onvermijdbaar, maar het tweede daar schijnen oplossingen voor te zijn. Minder eten bijvoorbeeld en… meer bewegen. Wat is verstandig toch saai, maar goed toch de hardloopschoenen weer es aangebonden en naar buiten en al snel ontdek ik: ik ben niet alleen.

52 Allemaal gelijk

2014

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 52-2014 ‘Allemaal gelijk’ De laatste dagen van het jaar nodigen uit om eens wat na te denken over de wereld en haar wegen. Waarom is alles zo oneerlijk verdeeld? De één heeft zoveel en de ander niets. Zo loop ik wat door de stad te peinzen. In het plantsoen blaft de oplossing mij tegemoet. Chagrijnige baasjes laten honden in alle soorten en maten uit. Al waffend lijken ze, groot en klein, te zeggen: we zijn allemaal gelijk, honden aan een lijn geleid door een zachte hand.