De avonturen van Marius de Schaar in 2015

uit 2015 tot 2015 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

51 Sleur

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-51 ‘Sleur’ Nu de dagen kort zijn, de kalender nog maar dun, lijkt alles zich te herhalen: de top 2000, supermarkt, de boom, het kerstpakket waarover gezeurd wordt, vrede op aarde ver weg in plaats daarvan suf kantoorwerk tot in eeuwigheid ofwel: sleur. Sade zong het al: ‘Every day is Christmas, and every night is new years eve’….  Maar sleur dat zullen de herders ook hebben gedacht in de velden bij Bethlehem en toch heel soms kan er zomaar iets heel bijzonders gebeuren….

52 Nou zit ik vol

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-52 ‘Nou zit ik vol’ Laten we eten en drinken, want volgend jaar…, je weet het maar nooit. Het is een goede traditie met kerst het bordje goed vol te doen. En dan zijn er twee kerstdagen, eigenlijk ook nog wel derde kerstdag en de avond voor kerst. Gang na gang van amuse tot dessert, de vork nog afgelikt en tot slot de algemene verklaring: ‘Nou zit ik vol’.

53 Vuurwerk

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-53 ‘Vuurwerk’ Gewoontes veranderen maar langzaam. Zoals elk jaar hetzelfde begint, loopt het ook weer hetzelfde af. Het is nog geen 31 december of er staan vervelende jongetjes op de straathoek met net gekocht vuurwerk dat ze op onverantwoorde wijze afsteken. Zoals elk jaar pak ik de knaapjes hun plastic tasjes gevuld met knalwaar af. Al drie zakken vol dit keer! Dat wordt opnieuw een latertje met de jaarwisseling…

00 Brugwachtershuisje bij de Korreweg

2015

De waarde van het wachten. Als je op een brug wil wachten kan dat hier in Groningen. Je moet soms zelfs zolang wachten dat er een heel huisje voor is gebouwd.

01 Fietsen met Nieuwjaar

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-1 ‘Fietsen met Nieuwjaar’ Rond oud en nieuw zijn er allerlei tradities en rituelen: appelflappen eten, oliebollen kogelen, poedersuiker stuiven, champagne, vuurwerk, buren kussen. En op 1 januari zelf: de straat vegen, kniepertjes nuttigen, naar oma en één van de minste tradities: de eerste lekke band in een straat waar slecht luttele uren daarvoor jongelingen uitbundig glaswerk leegden….

02 De laatste strohalm

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-2 ‘Laatste strohalm’ Van oudsher gold dat in de winter voedselschaarste heerste. Na de laatste oliebol was het een paar maanden afzien. Maar nu is het nooit meer winter. Om voedselschaarste te zien moet ik mij nu naar de hoek van de kamer begeven waar de cavia wanhopig kauwt op een laatst strootje uit een erg leeg bakje. Oei, daar mogen wel wat brokjes bij.

03 Wipkippen

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-3 ‘Wipkippen’ De jeugd gaat voorbij en dat is maar goed ook: zeuren om snoep, gestampvoet, pruillip en vechtpartij dat moet niet te lang duren. Maar sommige dingen, zoals op woensdagmiddag lekker vrij in plaats van op een kantoor rondhangen … Het ergst voelt het volwassen lijf bij het speeltuintje om de hoek: schommel, glijbaan en wipkip staan te lonken. Dat kan toch eigenlijk niet meer… goed dan als niemand kijkt, heel even….

04 Passief Actief

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-4 ‘Passief Actief’ De wereld is zo groot, je kunt niet overal aan meedoen. Succes bestaat uit loslaten en kunnen delegeren. ’s Avonds beoefen ik dat vanuit de fauteuil bij het oog op de wereld. Dan zie ik hoe allerlei BN’ers voor mij heen en weer rennen in dure quizzen. Zelf doe ik toch een heel klein beetje mee door mijn duim zo nu en dan op een knopje te laten drukken, hoewel er huisgenoten zijn die een andere programmakeuze voorstaan en dat ook laten merken.

05 WOZ

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-5 ‘WOZ’ De Engelsen plegen wel te zeggen: ‘My home, is my castle’. Mijn gemeente sluit zich daar helemaal bij aan lees ik deze week in de WOZ-beschikking. Het kabouterhuisje dat ik mijn woning noem, blijkt de waarde te hebben van een klein paleisje. Ik voel me de koning te rijk! Wie het breed heeft, laat het breed hangen, meent de ambtenarij gezien het bedrag dat men van mij wenst. Dat wordt op zoek naar een alternatieve inkomstenbron….

06 Op weg naar de kattebak

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-6 ‘Op weg naar de kattebak’ In hun behaaglijke huizen merken mensen nog maar weinig van het barre winterseizoen, hoe anders is dat voor de vele dieren waarmee de wereld wordt gedeeld. Voor hen is de winter afzien. Neem bijvoorbeeld de kat: als er een buiten een laagje sneeuw ligt, is de tuin van de buren wel erg koud,; ja dan moet er toch gebruik gemaakt worden van de kattebak. Een zeer onwillige tocht naar de gang wacht.

07 Huisvuilcontainer

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-7 ‘Huisvuilcontainer’ In de stad gaat alles anders. Daar heb je geen vuilnisbak, maar een huisvuilpas voor de ondergrondse huisvuilcontainer. Heel handig: je gaat met je overvolle vuilniszak nadampend van wijn, patat en bier van de derde etage naar beneden, honderd meter de hoek om, in een t-shirtje en slippers - het is toch wat kouder dan gedacht- het pasje op het elektronisch oog en de klep gaat open, tenminste…mmh…nog een keer…nog een keer…nog een keer….Hé hij wil niet, is het pasje stuk? Ja dus en wat nu? Kijkt er iemand…?

08 Stoel naast het bed

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-8 ‘Stoel naast het bed’ Een wat onbegrepen attribuut in menig slaapkamer is de stoel naast het bed. Waarom staat hij er eigenlijk? ’s Morgens moet er telkens weer gehaast om tijdig arbeid en chef te bereiken, dus geen tijd om te zitten en ’s avonds moegestreden ploft het arme lichaam meteen onder de dekens. Zijn functie is niets anders dan kledingrekje ondanks zijn neiging sokken kwijt te raken.

09 Behangen

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-9 ‘Behangen’ Als je een schaar hebt, denken mensen snel dat je handig bent. Zo stond ik op mijn vrije dag in een leeg kamertje in een nieuwbouwwoning, bij een behangtafel een pot lijm en een heel grote muur. Een baan behang afknippen, ja dat lukte me nog wel, maar daarna…

10 Toilet boenen

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-10 ‘Toilet boenen’ Het weekend wordt altijd ingeluid met emmer sop en schoonmaakdoek. De troon van mijn allerkleinste koninkrijk wordt dan fris opgepoetst. Een geur van citroen of den verspreidt zich daar, waar gedurende de week ook wel andere geuren hangen. Nog een lekkere aai met de ruige borstel en hij glanst erover. Bijna zonde om op te gaan zitten…

11 Tandarts

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-11 ‘Tandarts’ De halfjaarlijkse controle. Het herinneringskaartje prijkte inmiddels al weer enige maanden aan het prikbord, goed dan maken we er de jaarlijkse controle van. En nu moest het er toch eens van zijn: in de stoel, een grote lamp boven je hoofd, mond open en… ‘Dat valt mee! Maar één gaatje’, klinkt, ‘zal ik hem meteen vullen?’, het laatste gepaard met een enthousiast lachje.

12 Emmer

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-12 ‘Emmer’ De druppel die de emmer doet overlopen is niet zo best. Dan zit de emmer immers te vol en dan heeft een emmer maar weinig nut, terwijl het zo’n handig gereedschap in het huishouden is voor een sopje of een paar liter blauwe verf. Toch ook een halflege emmer kan door omstandigheden in bedenkelijke toestanden terechtkomen, bijvoorbeeld als je erover struikelt….

13 Schrobbezem

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-13 ‘Schrobbezem’ Geluiden van het voorjaar: toen ik een wandelingetje in het lentezonnetje maakte, hoorde ik opeens kletsj, sjrb,sjrb. Iemand was haar stoepje aan het schrobben, zo in de vroege ochtend! Dat smaakte naar meer. Dus snel naar huis om mijn eigen schrobbezem die al zo lang in de bijkeuken te rusten staat te wekken. Echter met de steel in de hand, moest ik toch concluderen: ach zo smerig is mijn stoepje ook weer niet….

14 Paasei

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-14 ‘Paasei’ Eindelijk is het weer zover. Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei en …dertig ei is een paasei! Dus een goedgevulde tray ingeslagen, de steelpan klaargezet, het eierdopje omgespoeld en het lepeltje opgepoetst, het cholesterol wat afgeklopt. Nu nog het zout vinden...

15 Leuk

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-15 ‘Leuk’ Wat is er toch veel leuk tegenwoordig! Dat was vroeger wel anders, toen ik een jaar of zestien was, was alles juist stom, maar nu. De arbeid gedaan, de afwas opgeborgen achter mijn 14’’ en duim omhoog. Soms krijg ik wel een beetje kramp…

16 Piano

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-16 ‘Piano’ Wat een sieraad toch voor de huiskamer: een houten kast met 88 toetsen die de schitterendste melodieën in zich herbergt. Eén ervan staat al uitnodigend klaar ‘De Vlijtige Pianist’ door Folk Dean. De boog om het instrument wordt echter steeds groter, misschien wel omdat die vlijtige pianist daar al enige maanden wacht op een eerste noot en dan daarbij nog die kat die wat smalend kijkt…

17 Ter elfder ure

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-17 ‘Ter elfder ure’ ’s Morgensvroeg wordt de droom weer afgewisseld door het tijdelijke. Gaap, rek, overhemd aan, nog wat kleren en dan tot slot het horloge dat streng de uren bewaakt en steeds maar zegt ‘vroeger komt niet weer, wat bloeit verlept en het is al bijna elf uur’. Zo tikken genoeglijk de seconden voor de sleur van de dag, gevolgd door de schrik: ‘Wat? Het is al bijna elf uur!’

18 Open deur

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-18 ‘Open deur’ Hoewel deuren de belangrijke eigenschap hebben dat ze open kunnen, tenminste de meeste, wordt die eigenschap het grootste gedeelte van de tijd weinig gewaardeerd.  In menig huis ziet men de poorten graag gesloten. Als dat wat langere tijd niet zo is, wordt geroepen:‘We stoken niet voor de NAM!’,  hetwelk weer eigenlijk een open deur is. Toch zijn er wezens in ons midden die open deuren eisen en beledigd kijken als ze niet snel genoeg open gaan…

19 Het zwarte gat

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-19 ‘Het zwarte gat’ De natuur is de leermeesteres van de kunst en van nog veel meer. Nu de meimaand er is, zie ik vanuit de keuken een meesje af en aan vliegen met gewormte en andere etenswaren. Ze stopt bij het kastje met een donker gat waaruit een hoop gepiep komt, levert de buit af en haalt nog meer pieren, die allemaal in het zwarte gat verdwijnen. Vervolgens open ik de envelop van de bank en zie dat de menselijke economie precies hetzelfde werkt, hoewel de mees waarschijnlijk meer rendement zal krijgen…

20 IJsheiligen

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-20 ‘IJsheiligen’ Eindelijk zijn de ijsheiligen ook weer achter ons en mogen de sinds het begin van de lente met zorg opgekweekte pompoenplantjes naar buiten. Daar wacht hun een gespreid en bemest bedje waar ze heerlijk verder groeien kunnen, toch? Maar waarom draait dat gezellige slakje opeens zijn kopje met oogjes die iets te veel interesse in mijn zaailingen verraden?

21 Broodbeleg

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-21 ‘Broodbeleg’ In de vrije wereld is van alles te kiezen. Het is vier uur een hongerdipje, een boterham uit het vuistje gaat er wel in. Maar wat doen we er op? Jam, kaas, komkommer? Na wat gedraal toch maar pindakaas, die staat het dichtstbij. Vrij valt niet altijd mee, zeker niet als eega dan ook nog roept: ‘Waarom moet dat op het aanrecht, pak es een bordje!’

22 Zo'n dag

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-22 ‘Zo’n dag’ Soms is het zo’n dag, die al een beetje verkeerd begint, te laat in bed, te laat eruit, haastwerk, regen. Dan is het beter binnen blijven en lamlendig op de bank hangen voor de tv en wachten tot het voorbij is. Tegen beter weten  in toch aan de slag: de regen gaat over in storm en hagel, alles gaat stuk, raakt kwijt en duurt lang. Uiteindelijk als alles is mislukt dan toch maar op de bank, lamlendig met chips voor de TV en dan is er ook nog niks op die tv….

23 Sprinkhaan

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-23 ‘Sprinkhaan’ Eindelijk eens een zonovergoten zomerdag. Daarbij hoort het gehang van studenten in het park, de brandgeur van barbecues en het gezang van sprinkhanen in het gras. Erg veel melodietjes kennen ze niet, maar vinden zij misschien niet hetzelfde van die tweebeners die wat op een terras hangen en in eindeloze herhaling babbelen over dingen die morgen vergeten zijn.

24 Op het strand

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-24 ‘Op het strand’ Zeventwintig graden zegt het kwik, dan mag het badkostuum toch aan, schepje en bal aangegord en op naar een stukje zandbak met aangrenzende waterplas. Daar ontdekken: meer mensen hebben dit briljante idee gekregen. Voor bal en schep is niet echt ruimte, want de meesten hangen lusteloos zij aan zij op hun handdoek. Dan maar in draf naar het verkwikkend nat!

25 Pakje!

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-25 ‘Pakje!’ Elke dag om zes uur scheurt er een wit bestelbusje de straat in, een stevige housebeat weergalmt. Her en der stopt de wagen, een rasse dertiger stapt uit, haalt uit de laadbak een spannend stuk karton en levert die af bij één van de buren. Maar heel zelden stopt hij voor ons huis. Doch vandaag belde hij aan, de deur open, hij stralend met een prachtige doos. ‘Een pakje!’, riep ik uit. ‘Ja voor nummer 12’, zei hij, ‘die zijn er niet. Wilt u het aannemen…’

26 Mussen

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-26 ‘Mussen’ Wat normaal is, is het toch niet. Dertig jaar geleden was het buiten één en al mus en nu is het verrassing als ze zomaar komen opdagen. Bijvoorbeeld op de stoep voor het huis in de ochtendzon. Opeens klinkt nostalgisch gekwetter. Twee mussen zijn in de weer met elkaar. Wat tsjilpen ze toch zo luidkeels? Als ik moest raden, zou ik zeggen:  ‘Warm he?’, ‘Wat je tsjilpt! Ik zou zo van een dak af kunnen vallen!’

27 IJs, ijs, ijs

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-27 ‘IJs, ijs, ijs’ O,o,o wat is het heet. De atmosfeer is gevuld met damp en zweet, de mensheid gaat erg mager gekleed. Hebben we hier nou een hele koele lente naar verlangd? Wat was het voordeel ook al weer? Het vriesvak maakt de herinnering levend: bij extreme hitte horen ook extreme ijsjes! Ja, en het liefst drie!

28 Afvalbak schommelklep

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-28 ‘Afvalbak schommelklep’ De mensheid is vernuftig en doet graag uitvindingen. Zo zijn er tegenwoordig tal van artikelen die uitermate handig zijn, washandjes en emmers bijvoorbeeld, maar er zijn ook tal van dingen die handig lijken, maar het toch niet helemaal zijn: te smalle fietsenrekken, magnetrons die onbruikbaar zijn nadat een miniscuul plastic palletje is afgebroken en afvalbakken met schommelklep. Waarom eindigt afval er altijd naast en waarom blijft die klep toch altijd open staan?

29 Onkruid krabben

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-29 ‘Onkruid krabben’ Eerst wat regen en vervolgens zon, dan bloeit alles, zelfs beton! De tuin is al een klein oerwoud, maar nu begon ook het terras mee te doen. De avonden zijn lang, dus na het eten op de knieën met emmer en onkruidmes. Daar gaat het straatgras, de vrouwenmantel, het wilgenroosje en de weegbree van bloei naar kwijn in een graf van wit plastic. Nog een dapper stukje kweek rest. Tja, wat zullen we doen?

30 Van achter

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-30 ‘Van achter’ Het is mooi weer en iedereen heeft vrij, behalve…behalve die lieden die om acht uur ’s ochtends enigszins chagrijnig naar hun werk fietsen. Achter elkaar en dan zie je allemaal maar achterkanten, zoals van een dame in de dertig, één hand aan het stuur, de ander houdt haar zomerjurk in bedwang, wachtend op het stoplicht. Laten we haar maar even een mysterie blijven.

31 Fuut

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-31 ‘Fuut’ De wereld bestaat uit drieën: water, land en lucht, maar bij tijd en wijlen is alles water. Er trok een buitje over ons land dat juist boven mijn huisje drie dagen aanhield. Wat is daar nog aan? Toch zijn er wezens behoorlijk in hun sas met vocht. Ik maakte een uitstapje naar Friesland, dat eigenlijk beter Frieswater kan heten, zoveel sloten en meren zijn er en trof daar in de Kooiboutfeart bij de Grutte Wielen een tevreden fuut en kind.

32 Het laatste pilsje

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-32 ‘Het laatste pilsje’ Werken en zomerhitte zijn meestal elkaars vijanden, behalve aan het eind van slopende arbeid. Dan begint namelijk de rust en een goed glas koel bier gaat er dan wel in. Eentje natuurlijk, huis en eten wachten immers. Maar het zit wel heel erg genoeglijk zo in de zon en tot slot rest de vraag: hoe kan het toch dat het laatste pilsje altijd in drievoud bestaat?

33 Fietstocht

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-33 ‘Fietstocht’ Vakantietijd en fietsweer. Er wordt wat afgepeddeld langs de thee-met-muffinstocht, fietsvierdaagse, rustiekroute, pedalenpad, kunst & boerderijkoers... De mooie wegjes zijn soms schaars en de rijwielen met heel erg veel, wel of niet voorzien van elektrische trapondersteuning. Bijna ongelukken zijn het gevolg alsmede twee zomers geklede vijftigers die bozig tegen elkaar snauwen. ‘Kom op dames, rustig aan!’, denk ik sussend, ‘de horizon is nog lang niet bereikt!’

34 Stofzuigen

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-34 ‘Stofzuigen’ Zaterdagochtend betekent schoonmaken. Eerst wordt het toilet gekuist, dan de kattebak, vervolgens krijgen planten water en pak ik de stofzuiger. Lusteloos beweeg ik de allesetende slang over het tapijt en mijmer wat: ‘Ach daar staan we weer: Bosch Activa 60  en ik, onafscheidelijk sinds 1998’. Alhoewel hij het wel eens beter heeft gedaan; waar zou dat toch aan liggen?

35 Peerdespul

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-35 ‘Peerdespul’ Op 28 augustus is het Feest in Stad! Dan herdenken de Groningers dat op die dag in 1672 het beleg door de bisschop van Münster werd opgebroken. De festiviteiten vangen traditioneel aan met de paardenkeuring, ook wel t Peerdespul geheten, op de Ossenmarkt. In stap, draf, galop en telgang komen de edele dieren langs een tam publiek aangemoedigd door een besnorde heer die enthousiast maar onverstaanbaar in een microfoon roept. Voor ze opkomen staan de vierbeners stoïcijns voor hun trailers en denken aan… weide.

36 Snuffelen

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-36 ‘Snuffelen’ Eindelijk een weekje vrij, daarom maakte ik een uistapje naar Rasquert waar de Van Inn- en kniphuijsenlaan ligt, die ik natuurlijk met eigen ogen moest aanschouwen. Naast Rasquert ligt Baflo, dat echter net zo goed Blaflo kan heten. In de luttele uren die ik er verbracht zag ik tientallen viervoeters uitgelaten worden. Niet alle hondjes wilden even snel, want er viel heel wat te ruiken.

37 Waterkoker

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-37 ‘Waterkoker’ Er waren dagen dat het fluitketeltje riep, maar als jongeling vond ik dat gegil vervelend, juist als er een belangrijk tv-program was. Daarom zette ik de fluitketel meestal zonder fluit op. Dat resulteerde, zelfs tweemaal, in  een fluitketel zonder bodem. Wat een uitvinding was daarom de waterkoker! En toch hoe kort gaan die mee en waarom overlijden ze altijd op het moment dat de koffiebehoefte het grootst is? Deze nieuwe leg ik maar vast in knipwerk, misschien helpt dat.

38 Pompoensoep

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-38 ‘Pompoensoep’ Nu het onkruid zich een beetje begint terug te trekken, laten zowaar tussen het groen de oranje gevaartes zich zien: pompoenen! Ja, het is weer pompoensoeptijd. Eén van de smakelijke kogels wordt op het aanrecht terechtgesteld. Koksmuts op, vervaarlijk mes en slachten maar, ha ha! Mmh, volgende keer moet ik wel een iets grotere pan nemen.

39 Kano

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-39 ‘Kano’ Het aantrekkelijke van een werkzaam kantoorleven is dat er zo nu en dan zeer onverwachtse dingen gebeuren. Van de week nam collega J. afscheid en trakteerde daarom op kano’s. Dat was even lang geleden! Terwijl ik at van het langwerpig gebak gevuld met amandelspijsachtig product en een slok koffie nam uit het kartonnen bekertje, dwaalden mijn gedachten meteen af naar kano’s, een zonnige middag en het Paterswoldse meer. De ruwe werkelijkheid kende helaas geen meer, wel een beetje zon en nog een heel lange middag….

40 Plastic tasje

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-40 ‘Plastic tasje’ Het plastic tasje wordt pas gemist bij de kassa. Het brood in plastic, de vis in plastic, kaas in plastic, sla in plastic, aardappels in plastic, komkommer in plastic, tandpasta in plastic, betalen met plastic en dan: waar moet het in? Paniekerig tast ik in mijn jaszak. O, jee, vergeten. ‘Mag ik er ook nog een plastic tasje bij?’

41 Was opvouwen

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-41 ‘Was opvouwen’ De tweede huid vraagt soms ook wat aandacht. Na wat gedamp in de wasmand volgt toch machine en droger en vervolgens weer ouderwetse handkracht. De was moet worden opgevouwen. Strijken laten we maar even, dit is weer werk genoeg. Gelukkig is er de pluizige assistent die graag helpt op de strijkplank.

42 Oorwurmen

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-42 ‘Oorwurmen’ De wijnmaand is de tijd van vruchten plukken. Druiven zijn er misschien wat minder, maar in de achtertuin tussen de schuttingen zijn dit jaar wel heel wat appels. De pan op het aanrecht wacht al op moes, het bakblik op taart. Er zijn echter kapers op de kust. Wie denkt dat appels een vegetarisch hapje zijn, komt bedrogen uit. In menig klokhuisje is het onderonsje van een gezin oorwurmen. Bij deze een familieportret.

43 Suikerpot

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-43 ‘Suikerpot’ Van de week was ik eens in Hoogkerk, dorp onder de rook van Groningen, of eigenlijk net andersom. De suikerbietencampagne is weer in volle gang en de vertrouwde weeïge pulpgeur hangt als een deken op de huizen. Ja, het is echt herfst! Al die bietjes die tot mooie kristalsuiker worden gekookt voor pap, jam en taart, mmmh. Thuis ’s avonds bij de thee, tijd voor een souvenir: ouderwets snoepen uit de suikerpot.

44 De krant

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-44 ‘De krant’ Bijna alle dagen beginnen hetzelfde. Na wat gestommel en gedoe: een boterham met iets gezonds, een plak koek en 0,3 liter koffie. Daarbij op tafel de krant. Och, och, wat is de waan van de dag vandaag weer eens en vooral wat zeggen de strips. Het nadeel van een huis delen is, dat ook de krant gedeeld moet worden. Sommige huisgenoten hebben erg veel moeite met wachten…

45 Auto

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-45 ‘Auto’ Als ik zo door het venster over mijn straatje uitkijk zie ik in de eerste plaats: blik. Rode, grijze, blauwe, witte klontvormige voertuigen die hun baasjes gestaag naar de ringweg brengen. Ik doe zelf ook mee, blij dat ik rij, want de trein is ook niet alles. En toch overdaad schaadt, het staat toch wel lelijk en vol: moeten we vaker de auto delen?

46 Bij de dierenarts

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-46 ‘Bij de dierenarts’ Opeens hinkt het grijsgestreept pluizenbeest wat vreemd door de kamer. Ofschoon hongerig, is er wel iets aan de hand, of liever gezegd aan de poot. Dus even naar de dierenarts. De overtuiging dat die aardige mevrouw met injectiespuit er echt is om te helpen, komt ondanks alle leed maar heel slecht door…

47 Wasje draaien

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-47 ‘Wasje draaien’ Wie regelmatig knoeit, zweet en dampt moet zo nu en dan zijn kleren wassen. Wie veel knoeit, moet vaker wassen. Bij ons thuis is het dus vaker. De wasmachine is amper klaar met het ene wasje of het volgende staat al te wenken in de mand. Inmiddels honderden wassen verder in mijn leven heb ik echter nooit het raadsel van de verdwenen sokken kunnen oplossen….

48 Drukte bij de sloot

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-48 ‘Drukte bij de sloot’ Wat zijn er toch veel leuke mensen! Ons land is er vol mee. Heel vol zelfs, vooral vrijdagmorgen in de supermarkt en dan zijn die mensen een stuk minder leuk. Tijd om wat uit te waaien buiten de stad, daar waar het gras nu vaal is en de lucht grauw. Zo even wat rust, hoewel die reigers bij de sloot daar anders over lijken te denken…

49 Sint en Peen

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-49 ‘Sint en Peen’ Het heerlijk avondje komt nu wel heel dichtbij. Dromen van lekkers: pepernoten, chocoladeletters, marsepein, maar toch ook de huiver van zakjes zout en eventueel de roe. Maar wat eet de goede Sint zelf eigenlijk deze dagen? Naar de inhoud van menig schoentje heeft hij keus tussen hutspot en wortelsalade…..

50 Santa Selfie

2015

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2015-50 ‘Santa Selfie’ Het regent en het is tien graden dus de kerst komt nabij. Voorzichtig wordt de doos met kerstballen opgezocht, het engelenhaar afgestoft. Dit jaar wel of geen boom, een kleine discussie barst los, de stress begint. Ondertussen op de kerstmarkt in het winkelcentrum doet de kerstman het  nog rustig aan, alhoewel Rudolph ook per se op de foto wil…