Weekavonturen van knipkunstenaar Marius de Schaar

uit 2016 tot 2016 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

00 Chinees restaurant te Leens

2016

Het jaar makkelijk beginnen. Vandaag koken we niet: we halen Chinees, bijvoorbeeld in Leens.

01 Aan het lijntje

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-1 ‘Aan het lijntje’ Een nieuw jaar, een nieuw tijdperk! Een gloed van verandering stroomt in januari door het bloed, maar  wordt al snel ingehaald door het alledaagse. Met al die vlekken van oliebol en poedersuiker moest er wel weer gewassen en na de was volgt het ophangen. En daar hangen ze weer: bloes,  broek en sok braaf aan het lijntje gehouden.  

02 Handschoen

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-2 ‘Handschoen’ Ze liggen er weer. Het is niet warm, maar het is ook weer niet zo koud, dus handschoenen aan, handschoenen weer uit, losjes in je jaszak en dan…. Wie zijn toch die mensen die er altijd één verliezen? En waarom altijd maar één. Wat doen ze met die andere?    

03 Knoopje aanzetten

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-3 ‘Knoopje aanzetten’ Met een brede borst vol levensmoed verlies je nog wel eens een knoopje van je overhemd. Die slingert drie dagen in je portemonnee en dan wordt het hoog tijd en betamelijk het knoopje toch weer aan te naaien. Wat zijn de naaldjes klein en helemaal die oogjes. Daar kan toch nooit garen door! Een grotere naald dus, maar o, die kan niet door het knoopje. Een groter knoopje derhalve. Mmmh…het is toch prachtig dat op zo’n moment een vrouwenhand zich spontaan aanbiedt.  

04 Soms zit het tegen

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-4 ‘Soms zit het tegen’ Opeens gaat de weg naar beneden, terwijl de top toch gloorde. Het waait, de lamp gaat kapot, er wordt gezeurd op het werk, hand stoot koffie om, gulp staat open,  neus zit dicht: kortom het zit tegen. En juist als je wil gaan zitten, is de stoel al bezet. Ja, trek die stekker d’r maar uit, het is wel even genoeg.  

05 High Five

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-5 ‘High Five’ Zo loop je es in de grauwe Hollandse lucht door Beijum, langs een opgeschoten jongere in zijn normale habitat: een verlept trapveldje met zwerfvuil. Opeens roept hij. ‘Huh? Ik?’ ‘Ja, jij’, wijst hij, ‘yo, high five!’ High five? Twee handen raken elkaar ‘High Five!’ Beijum rocks!

06 Snoeien

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-6 ‘Snoeien’ Februari is van oudsher de maand om te snoeien. De kale waterloten en overhangende takken maken kennis met het blank metaal. Maar nu, de natuur loopt maar liefst zes weken voor, zo lees ik. De natuur moet helaas een harde les leren: hardlopers zijn doodlopers. Dan kun je al wel blaadjes en knoppen hebben, de snoeischaar zegt onverbiddelijk: ‘Knip!’

07 Stoffer en Blik

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-7 ‘Stoffer en Blik’ Het is verbazingwekkend hoe enkel er zijn, zoveel rommel geeft. Want wat is er gedaan? Een kopje koffie gedronken, krantje gelezen, post bekeken, nog een plak koek gegeten. Schillen in de schillenbak gegooid, weer gezeten, gapen, rondkijken en dan zien: er mag al weer worden opgeruimd. Het stoffer en blik dat nog weinig heeft mogen rusten opnieuw ter hand, kruimel en propje worden ten blade geveegd. Dat is toch een mooi begin van schoon!

08 Vergaderen

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-8 ‘Vergaderen’ De mens is een beperkt wezen. Dat blijkt wel het meest bij een vreemde bezigheid die tweevoeters al sinds het begin der jaartelling uitvoeren: vergaderen. Om een tafel zitten met een kopje koffie, pen, papier en tegenwoordig een aaimachine. Zelfs na ruim twintig jaar saaie en gaapverwekkende ervaring wil het niet wennen. Wel worden de krabbelplaatjes steeds beter.

09 Mayonaise

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-9 ‘Mayonaise’ De ergste dingen van boodschappen doen, zijn de vergeten boodschappen. Standaard betreft dat zeer essentiële levensbehoeften, zoals: mayonaise. Vrijdagavond de friet is vers gebakken en lonkt, het compartiment voor saus blijft echter leeg. Node wordt de oude pot uit de zak voor de glasbak gehaald, misschien zit er nog een veegje in. En morgen: meteen naar de winkel!

10 Wachtkamer

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-10 ‘Wachtkamer’ In de wachtkamer: het is weer zover. De luxaflex filtert het zonlicht. De dracena zou wel een slokje mogen. De Donald Duck week 29 van 2011 is heel  snel uit. Vroeger was hij toch beter. Aai, aai de telefoon. O, o, wat duurt wachten lang. Dan maar filosoferen over de eeuwige vraag waarom de huisarts immer een half uur later leeft dan de afgesproken tijd.

11 De Naakte Poes

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-11 ‘De Naakte Poes’ Administratie is nooit zo leuk. Gelukkig is er een pluizige assistent die uitermate bereid is te helpen en zich met zijn tere lichaampje op het toetsenbord neervlijt. Al typend kopjes krijgen is ongemakkelijk maar aangenaam, maar dan…hee waar is je halsbandje gebleven? O,o  hier ligt een naakte poes op de computer.

12 Muis en Thee

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-12 ‘Muis en Thee’ De computer vraagt eindeloos aandacht, zoveel dat je amper tijd hebt voor een koekje en een kopje thee. Dan maar voor de computer, je kunt toch niet zomaar een update van al het belangrijks missen. Helaas houdt de muis wat minder van thee en weigert acuut dienst. Mmh. Dan moeten we die maar te drogen leggen op de verwarming.

13 Pinautomaat

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-13 ‘Pinautomaat’ Betalen is meestal de treurige slotsom van het vermoeiende supermarktbezoek. Als derde in de rij. Om het wachten te doden, lees je opbeurende teksten over alcohol en legitimatie en ‘Pinnen ja graag!’ De pinautomaat denkt er bij je voorganger net iets anders over. Naarstig wordt de pinpaschip opgepoetst, maar het mag niet baten evenmin het diep gezucht, of de blije gezichten in de rij bij de andere kassa….

14 In de regen

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-14 ‘In de regen’ Onze viervoetige vrienden zijn onverschrokken. Regen, wind, kou, het maakt ze weinig uit, ze gaan lekker naar buiten! De baasjes hebben er dikwijls meer moeite mee in zo’n aprilregentje. Paraplu erbij en vooruit dan het gras op, maar niet al te ver van de adoptiehondenpoepafvalbak.

15 Waar zijn ze nou?

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-15 ‘Waar zijn ze nou?’ Alleen de Heilige Antonius is nooit iets kwijt, andere stervelingen moeten zo nu en dan hun hele werkkamer overhoop halen op zoek naar… sleutels, het belangrijke papiertje, portemonnee, de telefoon, of …sloffen. Hoe kan dat nou? Ik had ze net nog aan!

16 Cafe Master

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-16 ‘Cafe Master’ Hoewel ik al weer jaren koffie uit een cafetiere drink, denk ik met weemoed terug aan de ochtenden dat Philips Cafe Master nog op het aanrecht stond. Weinig apparatuur heeft mij zoveel troost geschonken. De dag begon met de filterhouder zo lonkend open, koffie afgestreken, water erin, knopje aan, pruttelen en wachten….Goed, dat wachten duurde me vaak te lang, maar de beloning mocht er toch altijd zijn! Goed, behalve die keer dat de filters op waren en ik in plaats daarvan toiletpapier gebruikte….

17 De spijker op zijn kop

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-17 ‘De spijker op zijn kop’ ‘Als ik toch maar een hamer had’, zong Trini Lopez reeds in 1963. Na enig gespit blijkt de klauwhamer zich te bevinden in het witte krat achter in het kastje in het atelier. Zo dan, nu zullen we eens de spijker op de kop slaan en mocht dat niet gaan, dan ligt er al een tweede nagel klaar.

18 Drugs

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-18 ‘Drugs’ ‘Wat een menigte, het is hier wel druk!’. ‘Sorry, geen tijd, druk, druk, druk!’ ‘De wachtrij is nu tien minuten, want het is druk!’ ‘Een heksenketel op het werk, dus de komende dagen heb ik het druk!’. Ja, ja, drugs zijn overal, en nee, drugs zijn niet goed. Dus, kalmpjes aan, blijf er ver vandaan, op cafeïne na.

19 Fietssleutels

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-19 ‘Fietssleutels’ Bij een rijwiel hoort ook een slot. Zet je fiets altijd op slot, het liefst ergens aan vast, dan hoef je niet te lopen of….. Eens hoorde ik het treurig relaas van een jongeman die het beste slot ter wereld had gekocht, dat onkraakbaar was. Hij stalde zijn ros geketend aan een paal, maar raakte toen zijn sleutels kwijt. Geen macht in de wereld kon het slot nog open krijgen. Derhalve staat zijn fiets er nog altijd en reist hij nu lopend.

20 Blauw muntgoudhaantje

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-20 ‘Blauw muntgoudhaantje’ Met het warme weer is het heerlijk en verfrissend een mooi potje muntthee te zetten en dan treft het dat juist de munt weer hoog staat in de achtertuin. Was ik jarenlang de enige liefhebber van munt in mijn kleine habitat, opeens is er een glimmende kaper op de kust: het blauwe muntgoudhaantje. Een fraaie naam voor een fraai kevertje, maar…. Ze schijnen te smaken naar pepermunt….. dus

21 Heggeschaar

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-21 ‘Heggeschaar’ Opeens gaat het snel; waren de twijgjes van de haagbeuk begin deze maand nog schamel gekleed, nu zuchtten ze in de lentezon onder een dik kleed. De heggeschaar wordt opgedoken uit het schuurtje en zet zich eerst wat knarsend maar dan enthousiast aan zijn keurige werk. Strak en recht in het gelid zoals een zekere erfafscheiding betaamt!

22 Zomerkoninkjes

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-22 ‘Zomerkoninkjes’ Nu het juni is en warm gaat mijn kuier door de tuin toch vaak naar het aardbeienbed. Is het al zover? Maar nee nog klein en groen, de gaardenier moet geduld hebben, of naar de supermarkt gaan. Daar zijn ze tegenwoordig het hele jaar. Toch smaakt dat niet helemaal echt.

23 JSF

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-23 ‘JSF’ Vijftien jaar en een veelvoud miljarden later heeft Nederland eindelijk weer een luchtmacht! Deze week vloog de helft van de nationale vloot over mijn dak heen. Een indrukwekkend maar kortstondig gezicht. De huismus van de buren probeerde hem nog bij te benen, maar dat lukte niet helemaal.

24 Haring happen

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-24 ‘Haring happen’ Al maanden is er naar uitgekeken: de komst van de nieuwe haring. De maatjes in de supermarkt werden al grauwer en zouter. Nee, dat kon eigenlijk echt niet meer. Maar dan: eindelijk hoofd in de nek en voorzichtig laten zakken. Ja, doe ook nog maar een tweede!

25 Melkflessen

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-25 ‘Melkflessen’ De langste dag is geweest, dus het is zomer. Zon, hitte, zoetelijk niksen op terras, gras of strand. Daar hoort eigenlijk wel een wat bruiner kleurtje bij dan die melkflessen omhuld door grijze pantalon. Al dat luieren kost wel weer tijd. Poes heeft er geen enkele moeite mee en draait zich al bakkend nog es om op het trottoir.

26 1 juli Keti Koti

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR: week 2016-26 ‘1 juli’ Als er een officiële feestdag in ons land mist, dan is dat wel 1 juli. Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft, een zeer zwarte bladzijde der geschiedenis omgeslagen. Dat lijkt me wel een feestje waard en niet alleen in Paramaribo en Amsterdam. Keti koti, de ketenen gebroken: altijd en overal!

28 Persconferentie

2016

UIT HET LEVEN VAN MARIUS DE SCHAAR:  voorlopig slot ‘Persconferentie’ Dan krijg je opeens een emailtje uit Indonesië van de onderminister van president Joko Widodo, dhr Kertas Gunting die mij uitnodigt om artist in residence te worden in Jakarta om de papierknipkunst in de gordel van smaragd te moderniseren tegen een waanzinnig salaris met extra steekpenningen inclusief sambal. Daarop zeg ik geen nee. Dus het weekboek gaat voorlopig dicht. Alleen die persconferenties vooraf zijn wel slopend….