Verslag in acht beelden van de Groninger stadswijk Selwerd die vanaf 1965 in een paar jaar uit de grond is gestampt. De wijk kenmerkt zich door gestempelde rationele architectuur.

uit 2016 tot 2016 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Bottelroosstraat Selwerd

2016

De Bottelroosstraat is sinds kort het culturele centrum van de wijk. In de straat staan typerende rijtjeswoningen voorzien van gevel met glas en kunststof. Een woningtype dat niet alleen hier maar bijvoorbeeld ook in de Populierenlaan en de Lijsterbesstraat is te zien. De verschillende kleuren van het kunststof zorgen wel voor wat onderscheid.

BSV Selwerd Elzenlaan

2016

Talloze malen ben ik er langsgekomen zonder te beseffen wat dit gebouw nou inhield: BSV Selwerd. Het is de Buurt en Speeltuin Vereniging Selwerd, opgericht toen de wijk kersvers was in 1965. Het gebouw is wel wat jonger: uit 1994.

Esdoornlaan Selwerd

2016

De hoek van de Esdoornlaan met de Maluslaan laat een typisch Selwerdiaans straatbeeld zien: degelijke rijtjeshuizen met een schuin dak. In dit geval gaat om een blokje van woningbouwvereniging Patrimonium. Een moeder staat in de deuropening en kijkt waar haar kroost blijft.

Iepenlaan Selwerd

2016

Selwerd kent ook wat echte stadse bouw. Natuurlijk zijn er de drie roemruchte studentenflats Selwerd I, II en III, maar er is ook wat lagere flatbouw met  een plat dak. Hier een blok aan de Iepenlaan, hoek Mispellaan, met zelfs twee zebrapaden voor de deur.

Selwerd Boodschappen doen

2016

Selwerd is voorzien voor drie grote supermarkten: de Lidl en de Albert Heijn aan het winkelcentrum bij de Berberisstraat en de Aldi aan de Prunusstraat. Het vervoer van de boodschappen van en naar de woning gaat per auto, fiets, maar ook nog wel te voet, zoals hier aan de Eikenlaan.

Selwerd Fietsen naar Zernike

2016

Selwerd is de doortochtroute voor jong volwassenen die in razende vaart naar de school- en universiteitsgebouwen racen op hun fietsen. Verkeersregels zijn voor jonge mensen nog niet zo belangrijk, de mobiele telefoon daarentegen wel.

Selwerd Hond uitlaten

2016

Honden uitlaten doen Selwerders vaak en graag: zowel in de groenstrook achter de      . Populierenlaan als in het Wijkpark Selwerd. Opvallend is dat het vaker dames dan heren zijn. Honden uitlaten is een sociale gebeurtenis. Baasjes knopen graag gesprekken met elkaar aan. Zijn er geen andere baasjes, dan biedt de telefoon uitkomst.

Selwerd Poes aaien

2016

Selwerd heeft naast een zeer aansprekende flora – immers alle straten zijn genoemd naar bomen en heesters – ook een interessante fauna. Zo is er een heuse kippenfarm aan de Vlierstraat, worden er ganzen en eenden gevoerd aan de vijvers aan de Mispellaan, loopt er menig hond aan een lijn en zijn er zeker zoveel katten die loom over de rustige straten zwerven. De poezen laten zich graag aaien door voorbijgangers.